Podchaser Logo
Home
Seksueel misbruik

Seksueel misbruik

Released Wednesday, 21st February 2024
Good episode? Give it some love!
Seksueel misbruik

Seksueel misbruik

Seksueel misbruik

Seksueel misbruik

Wednesday, 21st February 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Deze aflevering van Mensenkennis gaat over het helen van seksueel misbruik in de kindertijd. Over het trauma zelf, de zoektocht die volgt en de blijvende littekens. Maar ook dat het mogelijk is om, ondanks zulke afschuwelijke ervaringen, toch een vervullend leven te leiden. Het gebeurde kan niet ongedaan gemaakt worden, maar mits de juiste ondersteuning kan het wel geïntegreerd worden. Daarbij blijkt contact met lotgenoten en het doorbreken van het isolement van de schaamte, een belangrijk hulpmiddel. Beseffen dat je niet de enige bent, en dat dat zo is staat vast: maar liefst een op de vier meisjes en een op de zes jongens krijgt voor z'n achttiende levensjaar te maken met een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Bestsellerauteur en journalist Fleur van Groningen spreekt erover met Marianne Kimmel. Zij is ervaringsdeskundige, coach, spreker en auteur. In 2013 richtte Marianne de stichting Project Speak Now op. Een stichting die intussen al dertig vrijwilligers telt, waaronder ervaringsdeskundigen, coaches en psychotherapeuten, en die hulp biedt aan slachtoffers van seksueel misbruik. Daarnaast schreef Marianne ook het semi-autobiografische boek Ondersteboven, over haar eigen afschuwelijke ervaringen als kind, maar ook over het standpunt van een dader. Ze heeft dan ook een missie: ze wil het taboe doorbreken en aantonen dat er een leven is na seksueel misbruik.

En ook Herman Dewit schuift aan. Hij is tuinman en vader van twee zonen. Herman getuigt over zijn ervaringen als kind: hij werd misbruikt door een veertigjarige vrouw. Het is de eerste keer dat hij hier zo open over spreekt. Een bewuste keuze, ook hij wil taboes doorbreken en andere slachtoffers een riem onder het hart steken. Maar dat maakt het niet minder moeilijk om zo open en kwetsbaar te vertellen over gebeurtenissen die hem de dag van vandaag nog steeds achtervolgen.

Presentatie, redactie, eindredactie en muziek: Fleur van Groningen
Productie en montage: Laurens Bervoets & hoorstroom

Wilt u reageren? Mail dan naar [email protected].

Meer info over Marianne Kimmel op www.mariannekimmel.nl
Meer info over stichting Project Speak Now via www.seksueelmisbruik.nl

Meer over de gastvrouw: www.fleurvangroningen.be

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features