Podchaser Logo
Home
Verslaving

Verslaving

Released Wednesday, 28th February 2024
Good episode? Give it some love!
Verslaving

Verslaving

Verslaving

Verslaving

Wednesday, 28th February 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Deze aflevering van Mensenkennis verdiept zich in verslavingen. Hoe kan een destructieve relatie met gedrag of middelen ons leven en onze omgeving verregaand beïnvloeden?  Is verslaving een ziekte, zoals wel vaker gezegd wordt, of is het juist een symptoom van iets onderliggends, zoals bijvoorbeeld trauma. In heel wat gevallen dient een verslaving om iets niet te voelen. Het goede nieuws: er is een leven na verslaving en het ontwenningsproces kan een boeiende innerlijke reis op gang brengen.

Bestsellerauteur en journalist Fleur van Groningen spreekt erover met psychotherapeut en ervaringsdeskundige Peter Onkelinx, die gespecialiseerd is in ontwenning. Hij werkt met een zelf opgesteld programma dat raakvlakken heeft met dat van de AA en NA. De eerste stap, volgens hem, is steeds totaalonthouding.

En ook Peter De Graef schuift mee aan. Hij is acteur, regisseur en auteur van het boek Wie ben ik en gij?. Peter was jarenlang verslaafd aan drugs, sigaretten en alcohol. Hij kickte meermaals af maar herviel ook vaak. Intussen is hij toch al vele jaren clean. Tijdens het ontwenningsproces was meditatie een belangrijke hulpbron en geïnspireerd door die positieve ervaringen richtte hij het meditatieve YouTube kanaal Zitten op. Daarnaast kwam Peter zijn traumatiserende kindertijd onder ogen en durfde hij het aan om alsnog te voelen wat de alcohol moest verdoven. Hij vertelt dat zijn verslaving hem veel heeft gekost maar het loskomen ervan hem ook veel heeft gebracht.

Presentatie, redactie, eindredactie en muziek: Fleur van Groningen
Productie en montage: Laurens Bervoets & hoorstroom

Wilt u reageren? Mail dan naar [email protected].

Meer info over Peter Onkelinx op www.vindeentherapeut.be
Meer info over Peter De Graef via  peterdegraef.be
Meer info over Zitten vind je op YouTube

Meer over de gastvrouw: www.fleurvangroningen.be

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features