Podchaser Logo
Home
Weg van wegwerp #14

Weg van wegwerp #14

Released Wednesday, 1st March 2023
Good episode? Give it some love!
Weg van wegwerp #14

Weg van wegwerp #14

Weg van wegwerp #14

Weg van wegwerp #14

Wednesday, 1st March 2023
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Op 1 januari 2024 zijn wegwerpbekers op kantoor verboden en gaan we over op herbruikbare varianten. Maar is Nederland wel op tijd klaar daarvoor?

Het lijkt eenvoudig om op kantoor dat wegwerpbekertje te vervangen voor een mok. Toch is het niet zo simpel. Dat komt volgens psycholoog Antonia Troelstra omdat mensen weerstand hebben tegen verandering. In deze aflevering geeft ze een inkijkje op gedrag in verhouding tot de transitie naar herbruikbare bekers.

Van Rik Paassen van koffiebranderij Peeze leren we dat 'fullservice' koffiefabrikanten de transitie juist tegen werken en klanten bewust niet informeren omdat zij de winst op de wegwerpbeker niet op willen geven. Een patroon dat we helaas maar al te goed kennen.

Tot slot benadrukt Demi Oostdam van gemeente Leiden in deze aflevering dat er ook een logistieke hobbel genomen moet worden; denk aan afwasmachines, wateraansluitingen en inkoop en beheer van herbruikbare bekers.

De tijd dringt - een onderzoek van Peeze onder hun eigen klanten leert ons dat ongeveer twintig procent van de bedrijven nog niet eens op de hoogte is van de deadline op 1 januari 2024. Werk je zelf ook regelmatig op kantoor? Dan is de helft van jouw collega's nog niet op de hoogte van dit bericht. Schroom daarom niet om deze podcast te delen met je collega's zodat zij straks ook op tijd klaar zijn.

Tip: deze beslisboom kan je helpen bij de transitie naar herbruikbare koffiebekers [link]

Doneer - deze podcast is een belangrijk onderdeel van onze strijd tegen vervuiling. Wil je onze acties steunen? Overweeg dan een donatie aan onze ANBI-gewaardeerde stichting Plastic Free Sea: https://www.plasticsoupsurfer.org

Zet alvast in je agenda - vanaf 16 juni 2023 vertrekt Merijn vanuit Oslo op een van paddenstoelen gekweekt surfboard. Hij surft daarmee naar London om ook in England statiegeld op plasticflessen te forceren want dat is hard nodig om de constante afvalstroom naar Noorwegen te stoppen.

Muziek (CC): Blue Dot sessions - Truckstop - Highway 94 | Borough - Molerider | Skittle - The Yards.

Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features