Podchaser Logo
Home
Demenspodden

Svenskt Demenscentrum

Demenspodden

A Health, Fitness, Kids and Family podcast
Good podcast? Give it some love!
Demenspodden

Svenskt Demenscentrum

Demenspodden

Episodes
Demenspodden

Svenskt Demenscentrum

Demenspodden

A Health, Fitness, Kids and Family podcast
Good podcast? Give it some love!
Rate Podcast

Episodes of Demenspodden

Mark All
Search Episodes...
Demensläkaren Wilhelmina Hoffman berättar om hur vårt minne fungerar och vilken typ av minnesproblem som vi bör vara uppmärksamma på. Hör också undersköterskan Paola Olin som genomför minnestester på vårdcentralen där hon arbetar.
Diakonen Carina Hedman gick en högskoleutbildning om demenssjukdomar. Hör henne berätta om vikten av kunskap, sitt arbete som diakon och om att själv vara anhörig. Wilhelmina Hoffman, chef på Silviahemmet, berättar om utbildningar som Silviahem
Katarina Lindblad, musikterapeut och fil dr i musikvetenskap, berättar om hur musik kan motverka psykisk ohälsa hos äldre män. Hon berättar också om hur aktiviteter på våra boenden påverkas av gamla genusmönster.
Provlyssna på ett kapitel ur En bok för dig med demenssjukdom, en bok utgiven av Svenskt Demenscentrum och som nu även finns som ljudbok. Du hittar hela boken på demenscentrum.se.
Vi har besökt ett läger för unga anhöriga igen. Där frågade vi vad deltagarna tycker om anhörigstödet i sina kommuner. Hör vad de svarar. Vi har också träffat demenssamordnare Catherine Berglund som berättar hur man i Danderyds Kommun arbetar f
Piloten Micke, 51 år, fick Alzheimers sjukdom mitt i livet. Hans fru Karin berättar om hur det har påverkat familjen och deras liv tillsammans. 
Hur kan man förebygga demenssjukdom? Professor Miia Kivipelto berättar om risk- och friskfaktorer utifrån sin FINGER-studie. 
I avsnittet träffar vi deltagare på ett anhörigläger utanför Avesta. Vi möter bl.a. tonåringarna Hannah och Tindra, likaså ungdomsledaren Alexandra, vars släkt har den ovanliga genetiska formen av alzheimer. Helén delar med sig av sin frustrati
Margita Lundman från kulturföreningen FRIA berättar om Tåghemmet, en pjäs skapad tillsammans med personer med demenssjukdom. 
Logopederna Nicole och Isabelle berättar om CIRCA, ett digitalt kommunikationsverktyg som är anpassat för äldre personer med demenssjukdom och som fungerar som ett samtalsstöd. Nicole och Isabelle berättar också om sitt examensarbete där de tes
Cirka 10 000 personer under 65 år beräknas ha en demenssjukdom. Evas make Hasse var 60 år när han fick diagnosen Alzheimers sjukdom. Här berättar hon om hur det är att vara anhörig och hur deras liv har påverkats.
Sjukgymnasten Madeleine Liljegren berättar om hur vi kan utforma utemiljöer som personer med demenssjukdomar kan vara trygga och aktiva i. 
Förändras vårt näringsbehov när vi blir äldre? Och hur skapar man en bra måltidssituation på ett särskilt boende? Dietisten Josephine Garpsäter ger konkreta tips om kost och måltider.
Sabina och Gabriella från KTH berättar om modern teknik som kan underlätta vardagen för den som är i tidig fas av en demenssjukdom.
Nytt och förhoppningsvis efterlängtat avsnitt av Demenspodden! Följ med oss till tandvårdskliniken och ta del av konkreta tips om hur man kan hjälpa någon med munhygienen. 
Vad händer med sexualiteten när man har en demenssjukdom och varför ses den då ofta bara som ett problem? Per Andreas Persson och Sara Hjulström, författarna till skriften Sexualitet och demenssjukdom, talar om vikten av att arbeta förebyggande
Följ med på repetitionerna av pjäsen Jag heter Bente, som spelas i Stockholm under våren. Den relativt unga Bente får Alzheimers sjukdom, något som inte bara påverkar henne själv utan även hennes nära väninnor. Skådespelarna Teresia Pettersson
Rätt färgval gör det lättare att tolka och hitta om du har en demenssjukdom. Helle Wijk, docent i omvårdnad, ger goda råd för en bra hemmiljö. 
Stressigt, många intryck och mycket att hålla reda på. Att gå till affären är ingen enkel sak för den som har en demenssjukdom. Anna Brorsson, forskare från KI, berättar om vilka svårigheter många upplever och hur matvaruaffärer kan bli mer til
Varför ska man inte sätta in dropp i livets slutskede och vad händer i kroppen när vi ska dö? Britten Askestad, ansvarig för svenska palliativregistret, berättar om palliativ vård och om hur vi kan ge god vård och omsorg till en människa under
Bengt har fått behålla sitt körkort, trots sin alzheimerdiagnos. I Demenspodden berättar han och hustrun Anita om hur de ser på hans bilkörning. Vi talar också med trafikmedicin i Kalix där man utreder körförmågan hos personer som har en demens
Silviahemmet har funnits och spridit kunskap i 20 år. Wilhelmina Hoffman, rektor på Silviahemmet, berättar om verksamheten och om planerna på att bygga en ny sorts demensboende, SilviaBo, som ska ligga i nära anslutning till Silviahemmet.
Skådespelaren Peter Andersson spelar en alzheimersjuk man i pjäsen Pappan på Stockholms stadsteater. För Demenspodden berättar han hur rollen vuxit fram och om sina nära erfarenheter av demenssjukdom.
Diakonen Margareta har på nära håll följt Jan, tidigare neurolog, genom olika stadier av hans demenssjukdom. Om vikten av att vara lyhörd, om bemötande och om att hjälpa den som är sjuk att få fortsätta vara den han alltid har varit.
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features