Podchaser Logo
Home
ctrl+s podcast 06: Kā pareizi atmaksāt kredītu un krāt naudu?

ctrl+s podcast 06: Kā pareizi atmaksāt kredītu un krāt naudu?

Released Monday, 13th May 2019
Good episode? Give it some love!
ctrl+s podcast 06: Kā pareizi atmaksāt kredītu un krāt naudu?

ctrl+s podcast 06: Kā pareizi atmaksāt kredītu un krāt naudu?

ctrl+s podcast 06: Kā pareizi atmaksāt kredītu un krāt naudu?

ctrl+s podcast 06: Kā pareizi atmaksāt kredītu un krāt naudu?

Monday, 13th May 2019
Good episode? Give it some love!
Rate Episode
https://chtbl.com/track/5D871/tools4cash.files.wordpress.com/2019/05/ctrls_ep06.mp3

Šajā podcast epizodē runājam par to, kā pareizāk atdot kredītu un sākt krāt naudu. Lai arī nosaukums liek domāt, ka noklausoties sēriju uzzināsi visuma patiesību un varēsi visu dzīvi darīt tikai pareizas lietas, tā noteikti nebūs.

Kā atmaksāt kredītu?

Princips, pie kura iesakām pieturēties ir atmaksā kredītu ātrāk, nekā vēlas kreditors. Protams, ja to vēlies darīt, ir labi zināt, kā to darīt efektīgāk.

Divas galvenās metodes, kuras pieminam kredītu atdošanai ir kredīta atdošanai angliski tiek sauktas par “sniega bumbu” jeb “kraušanu” (snowball, stacking) un lavīnas (avalanche) metodēm. Sniega bumbas metodes būtība ir sākt ar mazāko kredītu un atmaksāt to pirmo, lai radītu sajūtu, ka kredītu atmaksāšana notiek aizvien ātrāk. Lavīnas metode iesaka sākt ar kredītu, kuram ir lielākā % likme, lai pēc iespējas mazāku naudas daļu nāktos atmaksāt kreditētājam.

Lai labāk izprotama metodes būtība ilustrēsim to ar piemēru:

Pieņemsim ka Kārlim ir 5 dažādas kredītsaistības. Kopā, katru mēnesi minimālie maksājumi sastāda 710 €, bet Kārlim izveidojot ļoti veiksmīgu budžetu ir iespēja katru mēnesi atmaksāt 800 €. Secība, kurā katra no metodēm iesaka ieguldīt naudu, kas neaiziet minimālajiem obligātajiem maksājumiem ir atšķirīga.

SummaProcentu likmeMinimālaismaksājumsSniega bumbaLavīnaĀtrais kredīts1 500 €40%40 €21Kredītkartes parāds800 €23%30 €12Auto kredīts8 000 €15%200 €43Studiju kredīts4 000 €2%40 €35Mājas kredīts120 000 €4%400 €54

Būtiskā atšķirība metodēm ir tā, ka Sniega bumbas metode ļauj ātrāk samazināt kredītu skaitu, kas ir jāmaksā, kamēr Lavīnas metode ļauj ātrāk dzēst visu kredītu.

Ja vēlies redzēt cik būs jāmaksā ar katru no metodēm, izmanto šo kalkulatoru. Kāpēc tieši šīs 2 metodes? Tās ir labākās ar ko sākt. Ja būs nepieciešamība Tu pielāgosies.

Kā sākt uzkrāt?

Princips, kas ļaus uzkrāt vienkāršāk – samaksā sev pirmajai. Šo esam pieminējuši gandrīz katrā epizodē un otrajā vari dzirdēt tieši cik spēcīgs ir šis paradums. Kad atlikt esi iemācījies, jautājums ir kā panākt, ka nauda aug.

Mēs apspriedām padomu, ko esam lasījuši un dzirdējuši vairākkārt – vispirms nepieciešams sakrāt ārkārtas fondu un tikai tad investēt un lai arī šķiet, ka avotos, kurus esam izmantojuši visi ir pārliecināti, ka tā ir labākā iespēja, mums ir arī atšķirīgas pieredzes.

Ko pirmo atdot kredītu vai investēt?

Šim jautājumam gandrīz vienmēr pareizā atbilde ir – atdot kredītu, izņemot tad, kad tā nav. Šī atbilde patiesībā ir jāpiemēro katrai situācijai individuāli, bet ir pāris lietas, kuras noteikti ir vērts ņemt vērā.

Spēja panest risku jeb riska tolerance ir nozīmīgs faktors. Jo mazāk ir ko likt uz spēlēs, jo ātrāk var sākt investēt, bet ja ietaupījumu zaudēšana nozīmē palikšanu bez pajumtes kopā ar ģimeni iespējams labāk samazināt savas kredītsaistības.

Atšķirība starp investīciju atdeves likmi un kredīta procentu likmi, ko angliski sauc spread. Jo lielāka tā ir, jo lielāks iegansts investēt. Atceries, ka finanšu tirgi var būt svārstīgi, bet kredīta summas samazinājums ir drošs.

Inflācija ir naudas vērtības samazināšanās. Ja aizdevuma termiņš ir ilgāks kā 5 gadi un kredīta procentu likme ir zem 5% inflācija parūpēsies, lai šis kredīts šķistu aizvien mazāks .

Papildus lasāmviela

Ja vēlies ienirt šajā tēmā dziļāk, vari smelties padomu resursos, kurus lasām, lai paplašinātu redzes loku:

 

 

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features